Burn-out klachten: hoe zien die eruit? En hoe zorg je dat je er goed van herstelt?

Burn-out en stressklachten op het werk komen veel voor: het is beroepsziekte nummer 1. Eind 2020 herkende 1,2 werknemers zich in stress en burn-out klachten op het werk. Dat is 15,3%. Oftewel 1 op de 7 mensen. Dat is een enorme groep!

De bijdrage van onze cultuur
We leven in een prestatiemaatschappij. Carrière is belangrijk voor ons. Met twee verdieners onder één dak heb je het goed voor elkaar. Maar het is ook nodig om het huis te betalen, de tweede auto en elk jaar op vakantie te kunnen. Hard werken, persoonlijke ontwikkeling en carrière maken, is de norm ook voor vrouwen.

Hoe zien burn-out klachten eruit?
Je ervaart druk. Loopt achter de feiten aan. Je lichaam hapert steeds vaker: nekklachten, hoofdpijn, slaapproblemen, darmklachten, duizeligheid, spanning in je lichaam en ga zo maar door. Je hoofd zit voortdurend vol, je merkt dat er nauwelijks nog ruimte is om te ontspannen. En als je ontspant, is het weekend te kort, de vakantie niet voldoende om weer op te laden. Emoties zitten hoog. Je ziet op tegen maandag, zit huilend in de auto en wil niet meer. Maar opgeven lijkt ook niet te kunnen, het is geen optie. Als je er met anderen over spreekt, peppen ze je op. Je kunt het wél, is het onzekerheid? Dat hoeft niet joh, jij kunt dit! Telkens een tandje bij, maar er verbetert niets. Is dit dan stress? Is dit een burn-out? Dit zou ik toch moeten kunnen, waarom lukt mij dit niet? Vaak ervaren vrouwen onzekerheid en herkennen ze zichzelf niet terug.

Hoe herstel ik goed van een burn-out?
Er is veel hierover te zeggen. Om een kort overzicht te geven van het herstelproces, beschrijf ik hieronder 3 stappen.

Stap 1: Rusten
Je lichaam laat allerlei alarmsignalen afgaan. De huisarts laat je weten dat je een burn-out hebt. Het is nu tijd om te gaan rusten. Je werk los te laten en te gaan accepteren dat je tijd nodig hebt om weer stabiliteit en veerkracht te ontwikkelen. Geef je lichaam rust en probeer langzaam weer een stabiel energielevel te krijgen.

Stap 2: De reis naar binnen
De vrouwen die ik help willen het liefst voldoen aan alle verwachtingen, willen graag anderen helpen en zijn daarbij perfectionistisch of ten minste streng voor zichzelf. Wanneer je enkel uitrust jezelf niet in de ogen kijkt, verandert er weinig en is het wachten op een tweede burn-out. Daarom is het zo belangrijk om ook de reis met jezelf aan te gaan. Wat zijn de oude patronen, waardoor ik vastliep? Welke dingen mag ik anders gaan doen, zodat ik in de toekomst niet meer in de zelfde valkuilen trap?

Stap 3: Re-integratie
Als laatste ga je de nieuwe patronen inpassen in je leven. Thuis in je vriendenkring en op je werk. Stap voor stap en daar hoort re-integratie bij. De werkvloer op. Nu wel ‘nee’ zeggen, wél het gesprek aan gaan en elke dag pauzes nemen. Met de nieuwe patronen op zak, het re-integratie proces aangaan en langzaam terugkeren op de werkvloer.

Mijn aanpak?
Om vrouwen te helpen ga ik het gesprek aan op 3 essentiële thema’s: identiteit, emoties en communicatie & relaties. Dat zijn thema’s die niet aan de orde kwamen op de opleiding. Dat stuk wil ik graag met je verkennen. Hoe zit dat bij jou, wie ben jij en wat heb je nodig? Ik wil de reis naar binnen maken en je leren om jouw binnenwereld (je hart) woorden te geven, zodat je niet meer met een mond vol tanden staat. Dat je allereerst jezelf beter begrijpt en het vervolgens ook duidelijk kunt maken aan je omgeving.

Ik herken me in het verhaal: wat nu?
Eén: Accepteer jouw klachten, wuif het niet weg. Twee: durf de reis naar binnen te maken en jezelf onder ogen te komen. En als laatste: tijd. Dit proces kost tijd. Soms iets meer dan een half jaar, soms een jaar en soms langer. Het is geen wedstrijd. Gun jezelf die ruimte om te doen wat nodig is voor jou. Je doet dit proces -als het goed is – maar 1 keer in je leven. Ga die reis met jezelf aan. Dat ben je waard!

Wil je geholpen worden bij jou burn-put of stressklachten? Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *