Het Enneagram is een persoonlijkheidsprofiel wat verder kijkt dan de oppervlakte. Dat is gelijk wat ik er zo mooi aan vind. De meeste tests laten zien welk gedrag we vertonen. Het Enneagram belicht de motivaties en drijfveren onder ons gedrag. Dat maakt het Enneagram rijk, diepgaand en ook wel confronterend. Vanwege de diepgang die deze test heeft, besloot ik de opleiding tot Enneagram Coach te volgen en heb ik deze in maart 2023 goed afgerond. Erg leuk om deze te gaan benutten in mijn praktijk.
In deze BLOG iets meer uitleg over het Enneagram en de 9 drijfveren die het laat zien. Waarom doe je wat je doet? Wat is bijvoorbeeld de reden dat je een cadeau wilt geven aan die ene persoon? Wil je authentiek verbinden, wil je het goed doen voor die ander óf wil je misschien harmonie behouden? Ik licht hieronder in het kort de 9 types met de bijbehorende drijfveren toe.
Type 1: De stricte perfectionist
De stricte perfectionist is het type met als kernmotivatie ‘het juiste of het goede doen’. Alles is gericht op verbeteren, optimaliseren en groeien. De kernangst die hoort bij de drijfveer van dit type is de angst om kritiek te krijgen.
Type 2: De attente helper
De attente helper heeft als kernmotivatie dat hij of zij graag gezien en gewaardeerd worden. Dit is het type dat zich veelal richt op de gevoelens en behoeftes van anderen om zich heen. De kernangst van type 2 is de angst om niet geliefd te zijn.
Type 3: De competatieve presteerder
De competatieve presteerder heeft als kernmotivatie dat ze graag anderen overtreffen. Dit betekent dat dit type taakgericht is en praktisch ingesteld, gericht op doen. De kernangst onder deze drijfveer is dat de presteerder bang is om waardeloos te zijn.
Type 4: De intense creatieveling
De intense creatieveling heeft als diepste drijfveer om uniek en authentiek te zijn. Ze maak graag van alles iets bijzonders, ze leggen gevoel en beleving in cadeaus, een verjaardag, kerst. De kernangst van dit type is om ‘gewoon’ te zijn.
Type 5: De stille specialist
De stille specialist is het type met de kernmotivatie dat hij of zij graag alles wil begrijpen. Deze mensen zoeken dingen grondig uit en houden ervan om kennis te verzamelen via filmpjes, boeken, google etc. De kernangst van dit type is om dwaas te zijn.
Type 6: De loyale scepticus
De loyale scepticus heeft als kernmotivatie om veilig te zijn en erbij te horen. Dat maakt dat het strategisch denkers zijn, ze bereiden graag alles goed voor, zodat er niets aan het toeval wordt over gelaten. De kernangst van dit type is om onvoorbereid te zijn.
Type 7: De enthousiaste visionair
De enthousiaste visionair heeft als kernmotivatie om alles te kunnen ervaren en pijn te vermijden. Die twee gaan hand in hand. Overal zien ze mogelijkheden, opties en willen niets missen. De kernangst van dit type is om gelimiteerd te zijn.
Type 8: De actieve bepaler
De actieve bepaler heeft als kernmotivatie controle te hebben en sterk te zijn. Het zijn sterke persoonlijkheden en treden de wereld met zelfvertrouwen tegemoet. Ze beschermen graag de kwetsbare personen in hun omgeving. De kernangst van dit type is om kwetsbaar te zijn.
Type 9: De aangepaste bemiddelaar
De aangepaste bemiddelaar heeft als kernmotivatie om de balans te houden. Het zijn de vredestichters die zich in iedereen kunnen inleven en anderen begrijpen. De kernangst van dit type is om in conflict te zijn.
Herken je je in meerdere drijfveren? Dat is heel goed mogelijk. We hebben allemaal stukjes in ons van alle types. Er is echter 1 drijfveer het sterkst en dat is ons kerntype.
Het doel van het Enneagram
Het doel van het Enneagram is niet om te stereotyperen. Dat is wel de valkuil van elke test, dat we met de uitslag in een hokje worden geplaatst. Deze test laat ons zien, waar we ons graag achter verschuilen en in welk hokje we onszelf vastzetten. Het type geeft ons namelijk de schijn van comfort en veiligheid. De uitnodiging is uit dat hokje te komen en je te ontwikkelen en te groeien in vrijheid.
Enneagram & Teams
Het Ennegram is een mooie tool om in teams te gebruiken. Het laat onze drijfveren zien, maar ook hoe we omgaan met conflicten, hoe we proberen te krijgen wat we willen en wat ons triggert. Het ene type functioneert vooral uit gevoel, de ander juist door denken en de ander wil altijd actie. Wanneer je je eigen drijfveer kent, leer je daarmee jezelf beter kennen, maar ook die ander. Wanneer je elkaar drijfveren kent, ontstaat er de kans om beter aangesloten te raken op elkaar en beter te kunnen samenwerken. Een kans op persoonlijke groei en groei als team.
Het Enneagram geeft onder andere zicht op;
· welke motivatie je drijft in het leven;
· welk gedrag daarmee gepaard gaat;
· welke blinde vlekken, triggers en verdedigingsmechanismen een rol spelen;
· welke sterktes en uitdagingen je hebt;
· hoe jij je laat zien als persoon, gestuurd jouw stijl van denken, doen en voelen;
· wat je triggers voor spanning en stress zijn en hoe je ontspanning vindt;
· wat je typische patronen en valkuilen zijn op vlak van communicatie, feedback geven en ontvangen, conflict, besluitvorming, leiderschap, management en teamgedrag;
Dit was het Enneagram in het kort. En er valt nog zoveel meer over te vertellen. Heeft het jou geprikkeld? Benieuwd naar welk type je bent en wat coaching je kan opleveren? Voor jou persoonlijk of voor je team? Vul het contactformulier in en ik neem contact met je op!