Verbinden met mijzelf

Verbinden met mijzelf… hoe doe ik dat eigenlijk?

Ik zie mezelf als iemand die vrij makkelijk verbindt met anderen. Ik kan een praatje maken, durf diepgang op te zoeken, kan luisteren. Allemaal heel handig in contact met anderen. Toch heb ik heel lang de verbinding met mezelf lastig gevonden. Verbinden met jezelf: hoe doe je dat?

Die vraag raakt namelijk mijn identiteit. Met wie verbind ik dan? Wie ben ik? Maar ook…. Ik richt me zo graag op anderen, dat gaat vanzelf. Dat leidt af en geeft me vaak een goed gevoel. En niet alleen dat, ik krijg er vaak bevestiging door.

Het vervelende is, dat doordat ik vooral bezig was met verbinding met die ander, ik ontzettend lange antennes naar buiten ontwikkelde:

Voor de behoeftes van de ander
De grenzen van de ander
De nood van die ander
De emoties van de ander
De problemen van die ander
Maar hoe zit het eigenlijk met mij?
Mijn emoties? Mijn behoeftes? Mijn noden?

Want die heb ik ook. Bovendien ben ik niet eindverantwoordelijk voor de ander, maar juist voor mijzelf. Dan is het wel belangrijk dat ik ook antennes ontwikkel richting mijzelf. Dat ik leer met mezelf te verbinden. En hoe doe je dat nu praktisch?

1. Neem tijd om te voelen en je behoeftes te ontdekken
Ik heb het vaker over voelen, maar dat is dan ook erg belangrijk! Wij zitten zoveel in ons hoofd en in de actiestand, dat we het voelen overslaan. Voel eens hoe het gaat met je lichaam. Edith Eger zegt het mooi: ‘Voelt je lichaam warm en zacht of koud en stijf?’ Iets wat je je elke ochtend bij het opstaan kunt afvragen. En wanneer je telkens uitkomt op ‘koud en stijf’, vraag je dan eens af wat jij nodig hebt om je ‘warm en zacht’ te voelen. Heb je hulp nodig? Een fysiotherapeut, helpt het om dagelijks te wandelen of mediteren? Je kunt enkel goed voor jezelf zorgen, als je eerst verbindt met jezelf en voelt hoe het met je gaat. Dan kun je daarna stappen zetten die passen bij wat jij nodig hebt.

2. Vertraag – neem voldoende rust
Onze maatschappij is zo snel, zo vol prikkels en dat leidt ontzettend af. We worden uitgenodigd ons te verbinden met entertainment, met het journaal, met de problemen van BN-ers of de oorlog. De informatie komt in rap tempo op ons netvlies en draagt niet bij aan de verbinding met wie wij zijn. Doe soms eens niets, ga lummelen, leg je telefoon beneden als je gaat slapen, bak een taart in stilte. Ontprikkel en durf gewoon te ‘zijn’. Want in het ‘zijn’ mag je ontdekken dat je goed genoeg bent, daar mag je ontspannen.

3. Verbind met jezelf in liefde
Houd van jezelf. Wees zacht, liefdevol en geduldig met jezelf. Oordeel zorgt namelijk voor afstand en haalt dus automatisch de kans op verbinding weg. In ons is vaak de stem van kritiek sterk: ‘Het zou beter moeten’, ‘dit weet ik ondertussen toch wel?’, ‘wat stom dat ik dit zo voel’. Het is allemaal oordeel en maakt de kans op verbinden met jezelf kleiner. Train daarom een zachte stem van geduld, een genadige stem richting jezelf. ‘Wat rot voor je’, ‘dit moet lastig voor je zijn’, ‘stil maar, ik ben bij je’. Een stem van liefde en bemoediging naar jezelf maakt juist ruimte voor verbinding. Wellicht wat onwennig, maar de moeite waard om te leren!

Zo ontstaat er meer balans. Ik vraag mezelf nu regelmatig ‘Hoe gaat het?’ en ben steunend aan mezelf. Zo fijn! Kortom verbinden mag met jezelf én die ander. Maar dan wel met de verantwoordelijkheid op de juiste plek. En dat ben ik in de eerste plaats vooral voor mijzelf.

Vind je dit erg lastig, misschien omdat je dit niet geleerd hebt? Gun jezelf dan de tijd om dit te leren. Elke verandering begint met een keuze in jouw hart; dat je koers wilt wijzigen. Dat is een geweldig begin!

Wil je hulp bij de gezonde verbinding leggen met jezelf? Een liefdevolle verbinding? Ik help je graag! Aan de hand van de thema’s identiteit, omgaan met emoties en communicatie & relaties begeleid ik vrouwen om die verbinding met zichzelf aan te gaan. Dat creëert een stevig fundament.

Bevraag je werkgever hier eens over. Werkgevers investeren graag in werknemers die willen investeren in persoonlijke ontwikkeling. Er is vaak meer mogelijk via de werkgever dan je denkt. Investeer niet enkel in je vervolgopleiding, maar ook in je persoonlijke ontwikkeling.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *