Hoe leer ik mezelf beter kennen & begrijpen?

Het voelt zo fijn als een ander je compleet begrijpt! Vind je niet? Echt herkenning vinden en kunnen delen wat je ergens bij ervaart. Dat verbindt. Maar soms voel of ervaar je dingen, die niemand lijkt te begrijpen. Wat een opluchting zou het dan zijn, als je in elk geval jezelf begrijpt?

In deze BLOG wil ik 6 tips met je delen om jezelf beter te leren kennen en begrijpen. Juist in een wereld waar zoveel op ons afkomt aan prikkels en meningen van buitenaf, is stevig staan van binnenuit erg belangrijk!

1. Leer jezelf kennen
Wat bedoel ik daarmee? Ontdek wie jij bent! Niet wat je doet of wat je denkt over jezelf of wat anderen over je zeggen, maar gewoon jij. Jouw hart, jouw drijfveren, de dingen waar jij van houdt, maar ook jouw grenzen. Leer jezelf kennen en neem daar de tijd voor. Het is een investering die veel mensen overslaan. Wat zonde! Als je jezelf niet kent, dan is begrip opbrengen voor jezelf namelijk veel lastiger.

2. Je bent waardevol!
Wij zijn vaak geneigd om onszelf te vergelijken en daar dan ook nog eens een oordeel aan te verbinden: ‘Zij is mooier, zij is een betere moeder, zij heeft een leuker huwelijk, wat is zij spontaan… en ik? Ik niet.’ Ik word al depri als ik het schrijf. Andersom kan ook. ‘Zó zij pakt dit dom aan, zij ziet er niet uit, ik kan dit een stuk beter.’ Het hart eronder zegt eigenlijk dat de één meer waard is dan de ander en dat is een leugen. Ieder persoon is net zo waardevol! Onthoud dat: jij bent waardevol! Dat is een ontspannen uitgangspunt om jezelf te leren kennen en begrijpen.

3. Oefen om begripvol te zijn naar jezelf
Dit is doorgaans een lastige voor vrouwen. Zeker als je thuis niet hebt geleerd over emoties te praten of te delen wat je dwarszit. Of je deelde het wel, maar kreeg vooral te horen: ‘Niet zo zeuren. Dat valt wel mee. Kom op even doorzetten!’ Om ontspannen over je emoties te kunnen zijn, heb je erkenning en begrip nodig. Ga eens oefenen om bemoedigend tegen jezelf te praten: ‘Wat rot dat dit zo loopt. Ik begrijp dat dit lastig voor je is. Geeft niks dat het nu niet lukt, ik probeer het morgen opnieuw.’ Oefen komende tijd om zelfkritiek te verruilen voor begrip en aanmoediging.

4. Leer je emoties kennen
Als je iets lastig vindt, geef jezelf dan ruimte. We vinden vaak dat onze emoties lastig en zwak zijn en willen het liever zo snel mogelijk opgelost zien. In mijn leven levert dat vooral frustratie op. Ik ben soms onzeker over mijn uiterlijk of in mijn moederschap. Moet ik die onzekerheden en emoties dan wegwuiven, zodat ik zo snel mogelijk weer de ‘sterke, altijd positieve, goede moeder’ kan zijn? Dat helpt me helemaal niet! Als ik eerlijk ben over mijn emoties en onzekerheid, dan mag het er zijn. Dan krijgt het ruimte in mijn eigen hoofd en kan ik het wellicht delen. Bovendien leer ik mezelf en mijn valkuilen hierdoor beter kennen. Dat kan nog eens van pas komen!

5. Deel je gevoelens en struggles met anderen
Durf je dat? Delen wat er in je omgaat? Niet een half jaar later… Nee, op het moment dat iets speelt en je echt de hulp goed kunt gebruiken? Dat voelt heel kwetsbaar en vraagt moed. Wat nu als de ander me tot last vindt, ik moet dit zelf toch kunnen oplossen? Waarom eigenlijk? Weet je, je bent gemaakt voor samen. Niet voor alleen. We kunnen elkaar juist helpen. Herkenning vinden bij elkaar, zoals ik al eerder noemde. En dat verbindt. Praat over je struggles bij iemand waar je je veilig voelt.

Als we niet oordelen en vergelijken, dan kan je in gesprek met die ander juist meer over jezelf ontdekken en geïnspireerd raken.

6. Vraag om hulp, dat ben je waard!
Als je gaat verhuizen, dan vraag je hulp van vrienden en familie. Loop je langere tijd met rugpijn, dan is het handig de huisarts te bezoeken en wellicht naar een goede fysiotherapeut te gaan. Als je mentaal vastloopt, praat dan eens met je omgeving en als dat niet afdoende is, zoek dan een psycholoog die bij jou past. Ook hulp vragen, draagt bij aan het beter kennen en begrijpen van jezelf. En geloof mij, ik weet uit ervaring; dan leer je jezelf beter kennen en begrijpen.

Veel plezier bij het toepassen van de tips. Je bent leuk en het waard jezelf te leren kennen en begrijpen!

Loop je vast en zoek je hulp? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik help je graag!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *