Nieuwe dingen leren is… leuk?

Vaak vinden wij nieuwe dingen leren lastig. ‘Onbekend maakt onbemind’. Herkenbaar toch? Dit heeft dikwijls te maken met het feit dat we als vrouw zo graag de dingen perfect willen doen. Het liefst direct het beste resultaat, onder alle omstandigheden. We bewonderen krachtige vrouwen en willen op verschillende gebieden in ons leven ook graag zo sterk uit de hoek komen. Weet je dat dat heel erg onrealistisch is en alle lol ontneemt aan iets nieuws ondernemen? Ik heb 4 tips om vrienden te kunnen worden met nieuwe dingen leren. Met als kloppend hart voor jou dat nieuwe dingen leren in plaats van doodeng en stom, misschien zelfs wel leuk kan worden.

  1. Begin in het klein

Wanneer wij een uitdaging hebben bijvoorbeeld op het gebied van grenzen aangeven. Dan nemen wij als doel doorgaans de uitersten. Dus grenzen aangeven aan die zelfverzekerde baas of je dominante schoonmoeder. Weet je dat de lol van zoiets er snel afgaat, wanneer je van jezelf gelijk groots en meeslepend verwacht? Begin eens met ‘nee’ zeggen tegen een goede vriendin of geef je grens aan aan je partner. Wanneer je in het klein begint, doe je positieve ervaringen op en krijg je vanzelf zelfvertrouwen om ook op grotere gebieden de stap te zetten.

  1. Op een goede dag

Ken je dat? Dat, terwijl je ongesteld bent, chagrijnig en je hebt ook nog een belangrijke deadline. Dat je juist op die dag van jezelf verwacht dat alles flowt en de teleurstelling nog groter lijkt als dat niet zo is. Iets nieuws leren, verwacht dat nou niet net op die rotdag. Nieuwe dingen leren, werkt het beste op een dag dat je lekker in je vel zit. En heb je dan toch die rotdag. Kies er dan voor om niet de MAX van jezelf te verwachten. Het voornaamste is dan om goed voor jezelf te zorgen en het perfectionisme naast je neer te leggen.

  1. In een veilige omgeving

Op die plek waar je het heel spannend vindt om jezelf te zijn en eerlijk, verwachten we dat we nieuwe patronen moeiteloos kunnen uitrollen en zijn dan verbaasd als dat niet lukt. Terwijl het van belang is dat je iets nieuws leert, dat je dat doet op een veilige plek. Een plek die het beste voor jou voor ogen heeft, met mensen die je oprecht vooruit willen helpen. Een stimulerende, veilige omgeving is cruciaal om nieuwe dingen te leren!

  1. Fouten maken mag!

Ontmoediging ligt op de loer als je iets nieuws wilt leren. Zoals hierboven blijkt dat we soms erg perfectionistisch zijn hierin. Liefst moeten we gelijk overal iets kunnen toepassen. De eis die alle lol uit leren weghaalt is dat het foutloos moet. Een kind dat leert fietsen, leert dat toch met vallen en opstaan? En natuurlijk zijn sommige dingen voor de één makkelijker dan de ander, maar help jezelf en sta toe: fouten maken mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *