Energie-management: Hoe zeg ik ‘NEE’?

We kennen het allemaal: drukte. Werk, vrienden, klussen in huis, feestjes, afspraken en dan ook nog de tandarts of kapper. Drukte! Drukte voor een week of maand, hooguit, dan is het nog te overzien. Maar wanneer drukte structureel is, dan wordt je geleefd en dan is de lol er gauw vanaf. Blijkbaar mag je ‘nee’ zeggen en je grenzen aangeven, maar HOE DAN?

Hieronder enkele vragen die je kunnen helpen om met meer overtuiging ‘NEE’ te zeggen.

1. Wie betaalt de energierekening?
Wanneer jij graag ‘JA’ zegt, dan kan dat tot de volgende situaties leiden: ‘Ach, ik ben toch thuis, dus ik kan wel even oppassen op het buurmeisje. – Het cadeau voor mijn schoonouders valt duur uit, maar ik wil niet de spelbreker zijn – Ik zie het eigenlijk niet zitten om extra te werken, maar tja, iedereen staat onder druk.’ Degene die de energierekening betaalt, ben jij. En als dingen over jouw grenzen gaan, neemt lol snel af, word je moe en worden dingen zwaar. Een goede reden om te ontdekken hoe dit anders kan! Oefen eens met ‘NEE’ wanneer er een vraag jouw kant op komt. Zeggen dat het nu niet goed uitkomt, is voldoende. Geniet extra van de tijd die je daarmee vrijhoudt voor jezelf.

2. Wat heb jij nodig?
Ik zou graag meer tijd hebben voor mijn partner. Ik zou graag meer tijd hebben om even te wandelen of op de bank te zitten met een kop thee. Ik zou graag eens onverwacht iets leuks met mijn dochter willen doen of met een goede vriendin. Probeer eens stil te staan bij je behoeftes en te kijken hoe je daar prioriteit aan kunt geven. Wanneer je af en toe je afvraagt wat jij wilt en wat jouw behoeftes zijn, kun je daar tijd voor maken. Wanneer je dat niet doet, is de kans groot dat de agenda zich vult met behoeftes van anderen en schiet je jezelf voorbij. Bedenk aan het begin van de week wat jouw behoeftes zijn en plan dat in, in je agenda. Zo zeg je makkelijker ‘NEE’, je hebt immers al leuke plannen.

3. Wie heeft de leiding?
Het is leuk jezelf eens af te vragen wie er gaat over jouw energie. Wie heeft de leiding over jouw agenda? Jouw tijd en geld? Wie mag dat indelen en bewaken?

In mijn leven ben ik dat. Hoewel me dat wel tijd gekost heeft om dat beter te begrijpen en zeker om dat toe te passen. Toen ik jong was, werd ik namelijk geleefd. Ik wilde zo graag voldoen aan verwachtingen, dat ik mijn tijd en geld heel makkelijk ‘weggaf’. Ik vond de bevestiging van anderen belangrijker dan hoe mijn voorraad tijd en geld eraan toe was. Tegenwoordig leer ik dat veel meer. Maar dat blijft een proces, die keuze waar je tijd en energie aan geeft, maak je dagelijks/ wekelijks opnieuw. Dus de valkuilen duiken ook telkens weer op. Mij helpt het om me er dan bewust van te zijn dat ik ‘in charge’ ben, ik mag kiezen.

4. Ben jij vrij om zelf te kiezen?
Ja, ik ben vrij, maar dat voelt niet altijd zo. De één geniet van vrijheid, maar het kan ook zijn dat je het maar lastig vindt en heel spannend. Als je altijd vol op de keuzes of meningen van je ouders of omgeving hebt geleund, dan is het logisch dat je het spannend vindt. Begin dan eens in het klein. Pindakaas of jam? Broek of rok? Rood of blauw? Tulpen of rozen? Als je merkt dat je daar nog in kunt groeien, speel er dan mee. Het helpt om in het klein te oefenen en zo beter te worden in het maken van keuzes. We komen snel in ons hoofd terecht, omdat we de juiste keuze willen maken. Ik geloof dat juist ook je gevoel enorm kan bijdragen in het

maken van een keuze. Waar ervaar je vreugde en rust bij? Oefen dat eens, dat helpt mij dagelijks in het maken van keuzes.

5. Waar zit jouw invloed?
‘Eh…‘NEE’-zeggen kan in mijn geval niet, want ik heb een groot gezin of ik draag de zorg voor een familielid of ik heb een drukke baan.’ Het kan goed zijn dat jouw situatie druk is en het klopt dat je niet zomaar je gezin opzij kunt zetten. Wat mij betreft betekent dat niet dat er geen mogelijkheden zijn. Het betekent wel dat je creatief moet zijn. Het is leuk om te gaan oefenen met denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Onmogelijkheden zetten je vast, maar mogelijkheden geven ruimte. Wellicht kun je een half uur mama-tijd inplannen of een dagdeel vrijhouden in de week voor jezelf. Kijk eens naar wat er mogelijk is in plaats van wat er niet kan. Op het moment dat je te midden van de drukte toch tijd hebt kunnen maken voor jezelf, geniet er dan extra bewust van.

6. Als ik ‘NEE’ zeg, ben ik dan egoïstisch?
Kan dat wel? Ben ik dan niet alleen maar met mijzelf bezig? Het klinkt heel leuk, maar is het niet ontzettend egoïstisch? Denk eens aan de opleiding van een stewardess. Wanneer zij opgeleid worden, wie moeten ze dan als eerste redden in een noodsituatie? Zichzelf! Dat is niet egoïstisch, dat is zelfs gezond. Als je goed zorgt voor jezelf en met jouw normen en waarden prioriteiten stelt die passen bij jouw hart, dan heb jij meer plezier, meer energie en geeft dat juist meer rek om er dan onverwacht voor een ander te kunnen zijn.

Op basis van jouw behoeftes, energielevel, jouw vrijheid, mag jij kiezen: Telkens weer. Zeg ik ‘JA’ of ‘NEE’. Welke dingen mogen prioriteit krijgen in mijn leven en wil ik graag in investeren? Ga dan eens ‘JA’ zeggen tegen de dingen die passen bij jou en waar je energie van krijgt. Jij mag bepalen, jij bent in charge. ‘NEE’ beschermd jouw agenda, jouw energie en jouw prioriteiten. Maar… zoals je weet:jij mag kiezen!

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *