Jezelf zijn, hoe dan?!

Jezelf zijn. Tegenwoordig mag iedereen zichzelf zijn en willen we dat ook. Zijn we massaal op zoek naar RUST en VRIJHEID. Naar de manier om onszelf te zijn. Maar tegelijkertijd neemt druk en verwachting alleen maar toe. Alles moet optimaal, bijna utopisch. Herkenbaar?

Een ge-wel-dige relatie
Een fantastische baan, die je volledig tot bloei brengt
Een leuk huisje, waar je blij mee bent
Een autootje voor de deur
En dan ook nog die leuke persoonlijkheid zijn, spontaan & flexible

Pffff. Ik krijg het al benauwd en voel me moe worden als ik het hoor. Klinkt veeleisend en onhaalbaar?

Ik heb het jarenlang geprobeerd! Ik was sociaal, extravert, paste me makkelijk aan en slim. Als iemand zei: zullen we ‘Star Trek’ kijken, vond ik dat prima. Met andere vriendinnen shopte ik en weer met anderen kletste ik uren. Ik paste me aan, dat werkte voor mij. Het maakte mij allemaal niet zo uit, als we maar samen waren en de ander het naar haar zin had.

Totdat ik steeds vaker me rot begon te voelen. Ik liep vast in mijn emoties. Dat frustreerde, want ik had doelen en ideeën voor het leven en ik leek dat niet te kunnen.

Ik kwam erachter door hulp van mijn netwerk en een psycholoog, dat ik altijd zo druk was met doelen, plannen en me aanpassen, dat ik vergat wie ik zelf was. Sterker nog, ik had geen idee!

Mijn identiteit leunde op anderen
Op de mening en goedkeuring van anderen
En ik was er ongelukkig door geworden

Daarom ging ik stap voor stap mezelf opnieuw uitvinden: Wat wil ik? Wat vind ik leuk? Waar geniet ik van? En als ik dat te weten kom, mag ik er ook gevolg aan geven. Ik leerde ermee spelen. Ik ging koken, schilderen, gewoon nieuwe dingen oppakken. Om te ontdekken waar ik van houd. Door te tijd heen bemerkte ik dat ik vooral mijzelf en mijn hart beter leerde kennen. Waardoor het mij zowaar lukte om moeiteloos ‘nee’ te zeggen of juist een keuze te maken tegen alle verwachtingen in. Het lukte me om mezelf te zijn! Wat een ontspanning en bevrijding.

Jezelf zijn is geen trukendoos. Het is niet een egoïstische levensvorm. Het is werkelijk ontdekken wie je bent op hartsniveua en de moed hebben om daar uit te leven. Is het spannend? Ja! Kwetsbaar? Jep! Is dat het waard? Jazeker. Nu weet ik wie ik ben en voel ik me vrij!

Ben je op zoek naar wie jij bent en wil je in jouw omgeving ook jezelf leren zijn? Denk dan eens na over wie jij bent en wat jouw hart is voor jezelf en voor anderen. Wat vind jij leuk of wat past juist helemaal niet bij je. Weet dat je altijd vrij bent om je eigen keuzes te maken, durf daarin achter jezelf te gaan staan.

Kan je het niet zonder hulp? Benut dan je netwerk, zoals familie en vrienden of de gemeente die je bezoekt. Merk je dat dat niet voldoende is? Dan praat ik graag met je verder. Met je vragen mag je altijd telefonisch contact zoeken. Wanneer je direct stappen wilt zetten, vraag dan een inzichtgesprek aan: een eerste gesprek van anderhalf uur, waar ik mee kijk in jouw leven en kijken wat ik voor je kan betekenen.

Warme groet!

Christy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *