Regie en verantwoordelijkheid

Ik zou graag regie ervaren over mijn leven, maar hoe dan?!

Klinkt rustgevend toch? Regie. Overzicht. Rust. De vraag is wat regie eigenlijk betekent en hoe kunnen we dat dan praktisch maken?

Regie waar hebben we het dan eigenlijk over? Dat alles gaat zoals ik het wil? Dat alles glad verloopt en er niks misgaat? Dat er harmonie is, rust en dat ik alles kan overzien? Dat klinkt fijn, maar is in mijn leven eigenlijk niet realistisch. Bovendien, dat heet controle. Geen regie…

Wat is regie dan wél?
Regie hebben, betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor de dingen die horen bij jou. Dat is jouw gebied en ook gelijk de plek waar jij invloed op hebt. Denk aan; wat smeer ik op brood? Wat trek ik aan vandaag? Maar ook: ik zit niet lekker in mijn vel, ik kies ervoor dat te delen met mijn partner, vriendin of mijn werkgever. Als ik specifiek maak, waar jouw invloed zit, dan is dat op; jouw gedrag, jouw emoties, jouw gedachten, jouw lichaam en jouw keuzes. Én regie hebben over mijzelf lukt bij mij alleen op een goede dag, herken je dat?

Verantwoordelijk niet voor de ander!
Kortom regie begint met verantwoordelijkheid nemen voor jou! En dat is wel een hele belangrijke. Wij voelen ons soms namelijk ook verantwoordelijk voor dingen die helemaal niet van ons zijn. Ken je dat? Een vriendin die niet lekker in haar vel zit, de buurvrouw die het nauwelijks redt als alleenstaande moeder, je baas die laat merken dat hij je eigenlijk meer nodig heeft. Allemaal van die losse elementen in een dag die – als jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt- jou het gevoel geven dat jij moet instappen. En een betrokken hart is prachtig, echt waar. Maar dat mag dan blijven bij betrokkenheid en meeleven. De emoties, het gedrag of de keuzes van de ander, zijn niet jouw verantwoordelijkheid.

Hoe kan ik groeien in verantwoordelijkheid nemen voor mezelf?
Begin altijd in het klein. Dat helpt in alle nieuwe dingen die je wilt leren: gun jezelf de tijd! Groeien in keuzes maken is een mooie kleine stap. Sommigen zijn erg goed in advies geven aan anderen en wanneer zij zelf iets mogen kiezen, lopen ze vast. Kiezen kan heel goed bewust en in het klein. Bijvoorbeeld: wat doe ik op brood? Wat trek ik aan? Hoe zal ik aanstaande zaterdag mijn vrije dag besteden? Maar ook: het gesprek aangaan over iets wat jouw dwarszit. Jouw behoeftes en grenzen, kan iemand niet van je aflezen. Het is jouw verantwoordelijkheid om die dingen bespreekbaar te maken.

Check wekelijks hoe het met je gaat…
Om te kunnen bijsturen, is het handig om te evalueren. Dat benutten we op allerlei gebieden, maar wat nu als je evalueert hoe het met jou gaat? Vraag je wekelijks eens af: Hoe zit ik in mijn vel? Waar werd ik blij van afgelopen week? En lukt het mij om mijn energie goed te verdelen? Ben ik tevreden of heb ik meer tijd voor mezelf nodig of wil ik privé en werk beter verdelen? Dat biedt gelijk ruimte om na te denken over je komende week, wat wil je behouden en wat wil je wellicht anders doen. Het biedt de kans op jouw behoeftes of grenzen praktisch te maken.

Regie over jezelf vraagt zoals je ziet een aantal dingen:
– Je mag ontdekken hoe je de verantwoordelijkheid van anderen meer los kunt laten
– Je mag ontdekken hoe regie over jezelf praktisch werkt, gaan spelen met de invloed op jezelf
– Je mag stap voor stap gaan ontdekken hoe jij de regie over je emoties en gedachten krijgt
– Het helpt hierin om regelmatig te checken hoe het met je gaat!
Denk eens na over deze dingen en klets er eens over met je partner of een vriendin.

Kortom regie gaat over invloed en verantwoordelijkheid. Niet een feilloos leven. Maar leren hoe je invloed op jezelf kunt uitoefenen en anderen meer los kunt laten. Dit mag spelenderwijs gaan. Ontspannen. Leer jezelf beter kennen en ga eens aan de slag met de tips. Ik ben benieuwd wat het jou oplevert!

Is het teveel voor jou en overzie je het niet? Heb je behoefte aan regie, maar zou je graag aan de hand willen worden genomen? Vraag hieronder dan meer informatie aan over wat ik voor je kan betekenen. Ik zorg dat je een mail ontvangt met alle informatie.

Zou je het fijn vinden om te delen waar jij naar op zoek bent en de kans te hebben om vragen te stellen? Plan hieronder dan een gratis telefonische kennismaking van 30 min.

Wil je direct aan de slag en graag inzicht in jezelf en jouw patronen? Dan kun je ook hieronder een inzichtgesprek plannen. Een gesprek waar ik 1,5 uur de tijd neem om vragen te stellen en jij je verhaal kunt doen. Je gaat naar huis met meer inzicht in jezelf, je krijgt antwoord op jouw vragen en je gaat met de eerste tips naar huis.

Wil je meer informatie of met mij sparren?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *